De mobiele stemlokalen van Maessen Tenten

Maessen Tenten speelt door het faciliteren van compleet ingerichte mobiele stemlokalen slim in op de verkiezingen van maart 2021. Uiteraard hebben ze de 1,5-meterregel meegenomen in hun stemlokalen.

Tijdelijke wet
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een tijdelijke wet ingediend bij de Tweede Kamer. Deze weet heeft als doel om kiezers veilig te kunnen laten stemmen bij de komende verkiezingen. De tijdelijke wet regelt onder meer dat de stemlokalen op de 1,5 meter regel moeten worden aangepast met diverse hygiënemaatregelen.

Stemlokalen
Het wetvoorstel maakt duidelijk hoe deze stemlokalen moeten worden ingericht en iedereen zich moet houden aan de 1,5-meterregel. Zo komen er kuchschermen tussen de kiezers en de stembureauleden. Ook maakt de tijdelijke wet het mogelijk om mobiele stemlokalen in te richten. Deze kunnen geplaatsen worden op verschillende locaties zoals bij zorginstellingen en/of ziekenhuizen. Het is belangrijk dat gemeenten voldoende (mobiele) stemlokalen plaatst en inricht zodat iedereen zijn of haar stem kan uitbrengen.

Stembureauleden
Op de stembureaus krijgen de leden er taken bij. Zo worden de kiezers bij de ingang ontvangen en wordt erop gewezen de handen te desinfecteren, de aangegeven looproute te volgen en de 1,5meter afstand in acht te nemen. Ook zullen er middelen aanwezig zijn om de stemhokjes na ieder bezoek te reinigen. Kiezers krijgen vooraf thuis de vragen van de gezondheidscheck. Als de kiezer één of meer vragen met JA beantwoord, dan kan hij of zij niet naar het stemlokaal komen. Dit zal bij de entree van het stemlokaal worden gecontroleerd door één van de stembureauleden.

Maatwerk op locatie
De mobiele stemlokalen kunnen op bijna iedere locatie worden op- en afgebouwd. Ook sanitair, verwarming, verlichting, meubilair en Covid-19 signing behoren tot de mogelijkheden. Bekijk hieronder een 3D-animatie en enkele impressie beelden van een mobiel stemlokaal.